Posebnosti Vrboske

Posebnosti Vrboske

najmanji gradić na otoku Hvaru
ima ACI marinu koja je najzaštićenija marina od nevremena na Jadranu sa benzinskom pumpom
ima jedini ribarski muzej na otoku Hvaru
ima jedini nudistički kamp na otoku Hvaru
ima jedinstvenu crkva-tvrđava iz 15.vijeka u RH
ima najstarije i najviše umjetničkih slika i predmeta starih majstora u vlasništvu crkve
ima oko 2 km različitih plaža
ima usku vijugavu uvalu dugačku oko 2 km koja dijeli vrbosku na dva dijela. Obale su povezane sa četiri mala kamena mostića pa mnogi zovu Vrbosku HVARSKOM VENECIJOM

Procesija: Za Križem

Za Križem je u stvari šest procesija koje sve istovremeno kreću iz sela Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirce i Vrisnik u 22:30 na večer Velikog Četvrtka. Svaka skupina predvođena ministrantima koji nose lampione da osvijetle put nositelju križa, koji nosi drveni križ (težak između 10 i 18 kilograma) bosonog cijelim putem. Svaka procesija se kreće u smjeru kazaljke na satu do sljedeće župne crkve, moleći i pjevajući cijelim putem, zastajkujući kod crkve zbog molitve i zagovora Djevici Mariji.

Nakon molitve u svakoj crkvi, procesija nastavlja u krugu uz brijeg do sela na vrhu i kroz priobalne gradiće Vrbosku i Jelsu, prije nego što opet dođe do početne točke, sa iscrpljenim nositeljem križa koji često trči posljednjih nekoliko koraka prije nego što preda križ župnom svećeniku. Duboki muški glasovi koji pjevaju kroz noć daju procesiji posebno ozračje, kojem doprinosi i tradicija da svako domaćinstvo u selima koja sudjeluju u procesiji ostavi upaljeno svjetlo kroz cijelu noć.

Povijest procesije

Povijest procesije datira natrag do 16. stoljeća, a 2009. godine je stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Njeni začeci leže u građanskoj pobuni prema autokratskoj mletačkoj vladavini, i procesija se odvijala svake godine, što je popriličan uspjeh uzevši u obzir nedavnu prošlost u komunizmu i rat u Jugoslaviji.

Kada je procesija gotova, građani se usredotočuju na ostatak uskrsnih slavlja, dok su crkve neobično tihe, jer to je jedino doba u godini kada se crkvena zvona ne glasaju svakoga sata. Doduše, zvona to i više nego nadoknade svojom prekomjernom zvonjavom na Uskrs, na vrhunac uskršnjih slavlja.